Certificat de Performanta Energetica

  Certificatul energetic este obligatoriu de la 1 ianuarie 2011, pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore. Aceasta obligativitate a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor

Certificatul de performanta energetica este un document tehnic cu caracter informativ si atesta caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcatuiesc anvelopa cladirii, compartinentarea interioara, etanseitatea la aer . Cuprinde valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare, care permit clientilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii.

Certificatul de performanta energetica se intocmeste la cerere de catre un auditor energetic autorizat, pe baza planurilor imobilului existente la OCPI sau intocmite de catre un topometrist autorizat, precum si a informatiilor pe care le detine proprietarul legate de istoricul cladirii ( anul constructiei, materiale de constructie folosite, modificari, renovari, etc) .

Certificatul energetic in original se transmite obligatoriu de catre vanzator cumparatorului in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare autentic, fiind necesar la incheierea oricarui contract ulterior (vanzare/inchiriere), pe perioda valabilitatii sale de 10 ani de la data eliberarii, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea sau unitatea de cladire pentru care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora, care modifica consumurile energetice ale acesteia.

Certificatul energetic duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa, dovedindu-si utilitatea in ajutorul pe care vi-l ofera in evaluarea cheltuielilor aferente intretinerii cladirii si modul de reducere a acestora.

Certificatul energetic este OBLIGATORIU pentru :

  • locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Certificatul energetic NU este necesar pentru:

  • cladirile folosite ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios, cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la doi ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie, pentru cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de patru luni pe an, pentru cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati. Din aceeasi categorie fac parte cladiri si monumente protejate care fac parte din zone construite protejate, sau au valoare arhitecturala sau istorica deosebita,

Criteriile de apreciere privind performanta energetica

Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata pentru necesitatile legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.

Performanta energetica a cladirii se calculeaza tinand cont de mai multi factori externi si interni ai cladirii:

  • izolatia termica a constructiei, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor de incalzire si de alimentare cu apa calda menajera, evaluarea instalatiilor de climatizare, ventilatie, conditiile de climat interior care influenteaza necesarul de energie inclusiv cele prevazute prin proiect (art.4 din lege), orientarea imobilului in functie de pozitia punctelor cardinale amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei,

Clasele de performanta energetica

Certificatul energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera proprietarului si potentialului cumparator, chirias, informatii privind consumul real de energie, deci la ce valoare se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va cheltui pentru a obtine conditii optime de locuit.

Performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase de la A la G. Prima clasa A indica consumul cel mai scazut de energie  de pana la 125 de kWh/mp/an , iar clasa G indica cel mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an. Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Pentru imobilele achizitionate prin credite ipotecare sau cu programul Prima Casa, clasa energetica acceptata este A, B sau C.

Legislatia din domeniul certificat energetic

  • Legea nr. 372/2005 republicata;
  • Legea nr. 159/2013, care modifica si completeaza Legea nr. 372/2005.
  • Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.